
معرفی و آموزش آپارات و لاستیک تیوپ
اسفند 9, 1402
معرفی و آموزش تنظیم باد اتوماتیک
اسفند 9, 1402دستگاه بالانس چرخ
یکی از دستگاههای مهم برای یک اتو سرویس و خدمات تعویض رینگ و لاستیک می باشد که در اصطلاح عامیانه به آن دستگاه بالانس کامپیوتری ، بالانس تلویزیونی ، بالانس چرخ دیجیتال ، بالانس روکار، بالانس درجا، بالانس نیمه سنگین ، بالانس اتوماتیک، بالانس لیزری ، بالانس گلگیر دار و…گفته می شود.
این دستگاه وظیفه بالانس کردن و تراز کردن چرخ خودروها و بهبود عملکرد رینگ و لاستیک را دارد.
بالانس کردن چرخ های خودرو یکی از اساسی ترین سرویس ها جهت افزایش طول عمر لاستیک ها و رسیدن به عملکرد بهینه لاستیک ها و داشتن یک رانندگی نرم و بدون لرزش فرمان خودرو می باشد . در طول زمان استفاده از خودرو در جاده ها و دست اندازها لاستیک ها دستخوش تغییر شده و از حالت بالانس خارج می شوند ، عدم بالانس لاستیک ها باعث ساییده شدن نامتعارف لاستیک ها یا به اصطلاح لاستیک سابی می شود . بنابراین با بالانس به موقع چرخ ها توسط دستگاه بالانس به طول عمر تایرها افزوده می شود.
قطعات تشکیل دهنده دستگاه بالانس چرخ
• برد الکترونیکی هوشمند
• الکتروموتور یا دینام قدرتمند
• صفحه نمایش که بصورت دیجیتال یا بصورت LED یا تلویزیون می باشد
• صفحه کلید جهت وارد کردن پارامتر ها
• صفحه رویی مخصوص سرب
• کونیک های مختلف برای سایزهای متفاوت رینگ و لاستیک
• محور دستگاه یا شافت
• خط کش داخلی و خط کش پرگاری
• گیره نگهدارنده لاستیک یا پاپیونی بالانس
• گلگیر یا محفظه نگهدارنده چرخ (در مدل های گلگیر دار)
• کلید خاموش و روشن دستگاه
• جک پنوماتیک قدرتمند(در مدل های خودروهای سنگین)
مزایای بالانس کردن چرخ خودرو و استفاده از دستگاه بالانس چرخ
• افزایش طول عمر لاستیک و رینگ
• رانندگی نرم و عدم لرزیدن خودرو
• حفاظت از مجموعه جلوبندی خودرو
• عملکرد بهتر سیستم فرمان خودرو
• عدم لاستیک سایی
• کنترل بهتر خودرو به خصوص در جاده ها و سفر
آموزش کار با دستگاه بالانس چرخ
دستگاه بالانس چرخ از محصولاتی در لوازم تعمیرگاهی است که اکثر خودرو ها باید پس از مدتی لاستیک های خودروی خود را به تعمیرگاه برده تا توسط این دستگاه بالانس شود. در ادامه نحوه کار کردن با بالانس چرخ که از کلیدی ترین تجهیزات تعمیرگاهی خودرو می باشد که باید کار کردن با آن را به خوبی آموزش ببینید.
۱- ابتدا دستگاه را به برق وصل کرده و کلید روشن کردن دستگاه را میزنیم.
۲- رینگ لاستیک را روی شفت یا همان محور دستگاه قرار داده و به تناسب نوع رینگ و لاستیک، سایز کونیک را انتخاب و داخل حلقه رینگ قرار داده سپس اهرم نگهدارنده یا پاپیونی دستگاه بالانس را روی آن قرار داده تا قفل شود.
۳- حال ۳ پارامتر داریم که با OPT-C-F مشخص شده است:
پارامترF یا پارامتر فاصله چرخ از خروجی محور دستگاه: پارامتر اولی که تنظیم میکنیم پارامتر F می باشد که نشان دهنده فاصله رینگ لاستیک تا محور دستگاه می باشد، برای مشخص کردن این پارامتر باید خط کش درونی دستگاه را به لبه فلزی رینگ یا بیرونی ترین قسمت رینگ جایی که لاستیک دور آن می افتد را قرار داده تا به ما عدد مورد نظر را نشان دهد، حال این عدد را با کلیدهای + و – در قسمت پارامتر F در قسمت نمایشگر OUTSIDE تنظیم می کنیم.
پارامتر C یا پارامتر قطر دهانه رینگ: پارامتردومی که تنظیم می کنیم پارامتر C می باشد که نشان دهنده قطر دهنه رینگ می باشد، برای مشخص کردن این پارامتر باید توسط خط کش پرگاری دستگاه اندازه گیری دستگاه اندازه قطر لبه های داخلی رینگ جایی که زیر محل اتصال رینگ به لاستیک می باشد را اندازه گیری کرده تا به ما عدد مورد نظر را بدهد حال این عدد را با کلیدهای +و- در قسمت پارامتر C در قسمت نمایشگر OUTSIDE تنظیم می کنیم.
پارامتر OPT یا پارامتر اندازه سایز رینگ: پارامتر سومی که تنظیم می کنیم پارامتر OPT می باشد که نشان دهنده سایز رینگ می باشد مانند رینگ ۱۳،رینگ ۱۴،رینگ ۱۵ و سایزهای دیگر ، که با توجه به سایز رینگ عدد مورد نظر را با کلید های +و- در قسمت پارامتر OPT در قسمت نمایشگر OUTSIDE تنظیم می کنیم.
۴- پس از تنظیم کردن ۳ پارامتر مورد نظر کلید استارت دستگاه را فشار داده که با چرخش رینگ و لاستیک به ما ۲ عدد در قسمت INSIDE (سمت داخلی رینگ) و قسمت OUTSIDE (سمت خارجی رینگ) نشان می دهد،سپس لاستیک و محور را چرخانده تا خط زیر یکی از قسمتهای out side تماما روشن گردد ،تا به ما عدد مورد نظر را به گرم نشان دهد،حال ۲ نمایشگر INSIDE و OUTSIDE به ما ۲ عدد را نشان می دهد.
سپس لاستیک و محور را چرخانده تا خط زیر یکی از قسمتهای INSIDE و OUTSIDE تماما روشن گردد تا به ما عدد مورد نظر را به گرم نشان دهد، عدد مورد نظر که نمایش داده شد را روی بالاترین نقطه رینگ یا به اصطلاح راس ساعت ۱۲ اگر قسمت OUTSIDE باشد قسمت بیرونی رینگ و اگر قسمت INSIDE باشد قسمت داخلی رینگ ،سرب مورد نظر را می زنیم.سپس دوباره لاستیک و محور را چرخانده تا خط زیر قسمت دیگر تماما روشن گردد و دوباره روی بالاترین نقطه رینگ یا راس ۱۲ اگر قسمت OUTSIDE باشد قسمت بیرونی رینگ و اگر قسمت INSIDE باشد قسمت داخلی رینگ ،سرب مورد نظر را می زنیم. حال پس از زدن سرب ها که شاید فقط به یک سمت بیرونی یا داخلی نیاز باشد دکمه استارت دستگاه را زده تا دو طرف عدد صفر را به ما نشان دهد و بالانس چرخ کامل گردد.
نکته: برخی اوقات عدد صفر نشان داده نمی شود و یا یک سمت عدد صفر است و سمت دیگر عدد صفر نمی باشد که با عددی که داده لاستیک را می چرخانیم تا جایی که سرب زده ایم چراغها یا همان خط زیر روشن می شود سپس کمی سرب را جابجا کرده یا اینکه سرب جدید زده تا عدد دو طرف صفر شود.
آموزش کالیبراسیون دستگاه بالانس چرخ
هنگامیکه دستگاه به ما نابالانسی می دهد و در اثر مرور زمان یا کارکرد زیاد از تنظیم خارج شده است نیاز به کالیبره کردن دستگاه بالانس چرخ یا ریست کردن دستگاه بالانس چرخ می باشد. برای کالیبراسیون دستگاه بالانس چرخ عملیات زیر را انجام می دهیم.
ابتدا یک رینگ را روی دستگاه بسته و توسط ۳ پارامتر F وC و OPT را طبق آموزش داده شده در بالا تنظیم می کنیم . حال پارامتر Fو پارامتر C را همزمان با هم فشار داده تا ۲ طرف خطها یا همان چراغها کاملا پر و روشن و روی ۲ سمت دستگاه عبارت CAL (کالیبراسیون) نمایش داده شود. در این حالت دستگاه به حالت تنظیمات کارخانه آماده شده و سپس استارت دستگاه را می زنیم تا به ما عدد ۱۰۰ را نمایش دهد، سپس یک سرب ۱۰۰ گرمی را روی رینگ زده ودوباره استارت دستگاه را می زنیم تا به ما عبارت END را نشان دهد. حال کالیبراسیون بالانس چرخ به اتمام رسیده است. دستگاه بالانس چرخ ماشین سنگین کالیبره شده است.
انواع دستگاه بالانس چرخ
عملیات بالانس چرخ خودروها در دستگاه بالانس های ثابت یکسان می باشد که با توجه به ساختار آن به دستگاههای زیر تقسیم بندی می گردند ، ضمنا با توجه به داشتن برد هوشمند الکترونیکی تمامی دستگاههای بالانس به اصطلاح بالانس کامپیوتری نامیده می شوند:
• بالانس چرخ دیجیتال : در این دستگاه بالانس انجام عملیات توسط کلیدهای روی دستگاه انجام می گیرد و نمایش پارامترها روی نمایشگرهای دیجیتال نشان داده می شود . دستگاه بالانس چرخ سواری دیجیتال ، با توجه به دینام تقویت شده قابلیت بالانس چرخ کلیه خودروهای سواری و شاسی بلند و نیسان وانت با دقت بالا را دارد.
• بالانس چرخ تلویزیونی: در این دستگاه بالانس چرخ انجام عملیات توسط کلیدهای روی دستگاه انجام می گیرد و نمایش پارامترها روی تلویزیون دستگاه نشان داده می شود . بالانس چرخ سواری تلویزیونی نیز با توجه به داشتن الکتروموتور تقویت شده ، قابلیت بالانس چرخ کلیه خودروهای سواری و شاسی بلند ونیسان وانت ، با دقت بالا را دارد.
• بالانس چرخ LED دار: در این دستگاه بالانس انجام عملیات بالانس چرخ توسط کلیدهای روی دستگاه صورت می پذیرد و نمایش پارامترها روی LED صفحه تخت دستگاه نشان داده می شود . بالانس چرخ ال سی دی دار نیز همانند مدلهای دیگر بالانس دیجیتالی و بالانس تلویزیونی ، دارای دینام تقویت شده بوده و توانایی انجام بالانس چرخ کلیه خودروهای سواری و شاسی بلند و نیسان وانت، با دقت بالا را دارد.
• بالانس چرخ لیزری: عملکرد کلی این دستگاه بالانس مانند مدلهای دیجیتال یا LED دار می باشد با این تفاوت که خطکش اندازه گیری چرخ تا دستگاه بصورت لیزری بود و با قرار دادن چرخ روی محور دستگاه، یصورت اتوماتیک فاصله و پارامتر مورد نظر را روی صفحه نمایشگر پارامترها نشان میدهد.
• دستگاه بالانس چرخ نیمه سنگین: این دستگاه بالانس عملکردی مشابه بالانس های چرخ سواری دارد و تفاوت آن در داشتن محور و شفت قطورتر و دینام تقویت شده برای چرخ خودروهای نیمه سنگین مانند: ایسوزو ، خاور و غیره را دارد.ضمنا دستگاه بالانس نیمه سنگین علاوه بر بالانس خودروهای نیمه سنگین ، توانایی بالانس چرخ کلیه خودروهای سواری و نیسان وانت و شاسی بلند ، با دقت بالا را دارد.دستگاه بالانس چرخ نیمه سنگین در مدل های دیجیتال و LED دار موجود می باشد و تفاوت آن فقط در ظاهر دستگاه می باشد و عملکرد فنی یکسان دارند.این دستگاه بالانس برای مراکزی که علاوه بر خدمات خودروهای سواری ، خدمات خودروهای نیمه سنگین را دارا می باشند.
• دستگاه بالانس چرخ سنگین: این دستگاه با نامهای دیگری از جمله : دستگاه بالانس کامیونی ، دستگاه بالانس چرخ اتوبوس و غیره در بازار شناخته می شود که تعریف و عملکرد آن را در بخش “بالانس ماشین سنگین” سایت شرکت مهر صنعت ملاحظه فرمایید.
• دستگاه بالانس درجا، بالانس روکار: این دستگاه با توجه به متحرک بودن ، دستگاه بالانس متحرک و یا دستگاه بالانس جلوبندی سازی ، در بازار شناخته می شود که عملکرد و تعریف آن را در بخش بالانس درجا سایت شرکت مهر صنعت مشاهده نمایید.
نکات ایمنی کار با دستگاه بالانس چرخ:
۱- در صورت امکان از ترانس صنعتی در کنار کنتور برق استفاده کنید تا نوسانات برق منطقه ای به دستگاه شما آسیب نزند.
۲- از پرتاب چکش بالانس و یا اشیا سنگین روی محل جا سربی خودداری شود زیرا باعث شکستگی جا سربی یا آسیب قسمت صفحه نمایش دستگاه می گردد.
۳- هنگام جابجایی دستگاه از قسمت زیرین آن می باشد و از محور دستگاه جهت جابجایی استفاده نشود زیرا جابجا شدن محور باعث خرابی دستگاه و به اصطلاح نابالانسی می گردد.
۴- محل قرارگرفتن دستگاه بالانس چرخ هم سطح و تراز باشد.
تفاوت انواع دستگاه بالانس چرخ
قبل از ذکر این موارد دانستن این نکته خالی از لطف نیست که کلیه دستگاه های بالانس چرخ شامل بالانس چرخ ماشین سواری و ماشین سنگین جز مهم ترین و حیاتی ترین تجهیزات تعمیرگاهی محسوب می شوند . دستگاه بالانس چرخ سنگین دارای جک پنوماتیک قدرتمند برای جابجایی لاستیک های سنگین می باشد و در برخی مدل های بالانس چرخ دارای گلگیر اتو استارت همراه با تابلو برق و آپارات بادی پنوماتیک می باشد که هم قابلیت آپارات تیوپ و هم لاستیک را دارد. و همچنین در بالانس درجا (روکار) نیازی به بازکردن چرخ خودرو برای بالانس نمی باشد.
برای مشاهده مشخصات فنی و مقایسه انواع مدلهای دستگاه بالانس چرخ لطفا از وبسایت شرکت مهر صنعت بازدید فرمایید و خوشحال می شویم که هرگونه انتقاد و پیشنهاد خود را جهت بهبود خدمات شرکت مهر صنعت با ما در میان بگذارید. با تشکر از اعتماد و همراهی شما عزیزان.